Hoe maak ik een basistaart ?

Een goede basis is heel belangrijk voor een taart.

 

Letterlijke tekst uit de clip

Vandaag ga ik u laten zien hoe we een basistaart gaan versieren. Allereerst is het belangrijk, dat er een hele goede cake gebakken wordt. Niet zomaar een cake, maar een biscuitcake, die is lekker luchtig. Dan gaan we de taart vullen met een heerlijk frisse vulling. Als de taart gevuld is, gaan we hem bekleden en versieren, en wat ook heel belangrijk is, is dat hij goed bewaard wordt. Voor het bakken van een goede basiscake is het belangrijk om een hele goede bakvorm te hebben. Nou, dit is een zogenaamde bakpan. Wat er zo prettig aan is: hij kan nooit lekken. De biscuitdeeg is namelijk een beslag wat heel vloeibaar is. Zou dat in een gewone springvorm zitten, kan het gaan lekken. Mocht je een springvorm hebben en denken van: “die wil ik gewoon gebruiken”, prima, doe er dan wat water in, lekt hij niet, dan is hij bruikbaar. Doe er een bakpapiertje in. Op de bodem alleen. Zorg dat het bakpapier niet ook aan de zijkant komt, want dan weet u wel: dan heb je van die kleine randjes en dan is die biscuitcake natuurlijk helemaal niet meer mooi. Dan vetten we de zijkant in met een beetje olie of een beetje boter, een beetje bestuiven met wat bloem; klaar voor gebruik. Ik heb ervoor gekozen vandaag om een ronde bakvorm te gebruiken, dat is ongeveer 26 centimeter doorsnede, maar u kunt natuurlijk ook een vierkante bakvorm kiezen, dan zal ie ongeveer 20 bij 20 zijn, of een hart, of een bloemvorm; wat u wilt. Er gaan ongeveer zo’n 15 stukjes uit, voor de grote eter natuurlijk wat minder. Het beslag: voor dit recept gebruiken we 5 eieren. Wat heel belangrijk is, is dat die eieren warm zijn. Niet kamertemperatuur, maar 30 graden. 5 eieren stukgeslagen in een kommetje. De eieren even een beetje door elkaar kloppen. Dit is voldoende. Dit even in de magnetron of au bain-marie. Een ei au bain-marie opwarmen kan door een pannetje op het vuur te zetten met water daarin, daar zet je dit kommetje met eimengsel in, af en toe een beetje doorroeren tot het de gewenste temperatuur heeft. Wanneer de eieren zijn opgewarmd, kunnen deze in de beslagkom gegoten worden. Voor dit recept hebben we nodig: 150 gram suiker. Dat voegen we bij het verwarmde ei en doen hier ook nog een zakje vanillesuiker bij. Dan ga ik gebruikmaken van deze mixer. Een garde kan ook, maar dat kost enige tijd, want er moet 10 minuten gemixt worden! Dat is wel goed voor de armspieren. En dan 10 minuten kloppen? Nou, dan krijg je inderdaad spierballen! Ja, ik denk wel, dat we dat even samen moeten doen, want het is 10 minuten kloppen. Ik heb nu al kramp! Het ei is nu prachtig luchtig geworden. Wat ook zo mooi is: eerst was hij helemaal geel en nu is het een mooie lichte substantie. Nu gaan we bij dit opgeklopte ei ga ik 125 gram bloem, voor het prachtigste resultaat om een goede biscuit te bakken is het heel belangrijk ook, dat de bloem van te voren even gezeefd wordt. Zo voorkomt u, dat er klontjes in het beslag komen. Zeg, wat heb jij een klonten! Ja, hier ook. Dan gaan we ook nog 25 gram maïzena en een snufje zout nemen. Zo. Nu heel voorzichtig rustig door het eimengsel spatelen. Nu is het mengsel goed doorgeroerd en kan in de cakepan. We bakken hem op 175 graden in 45 minuten. Ik maak gebruik van een hete luchtoven, het kan natuurlijk ook gewoon in een gasoven. Maar wat het belangrijkste is, is dat ieder zijn oven leert kennen. Bij de ene duurt het namelijk langer dan bij de ander wanneer je een cake in de oven zet en tot wanneer hij gaar is. Je kunt beter af en toe even tussendoor kijken en voelen of hij al goed is dan dat hij te droog zou worden. Om te controleren of hij goed gaar is: een breinaald erin prikken, komt hij er droog uit, dan is de cake klaar. De cake is genoeg afgekoeld, ik ga hem nu los snijden en dan gaan we hem storten. Ja. Zo doe je dat. Ja, die is lekker vettig aan de onderkant, zie je dat? Ja.

Maak jouw eigen website met JouwWeb