taart bekleden met marsepein

Met een marsepeinen laagje wordt de taart heel mooi!

 

Marsepein hoort echt bij de Sinterklaastijd. Een plak van een groot varken of het traditionele worstje. Het water loopt je al in de mond. Op een taart smaakt het ook heel heerlijk.

Letterlijke tekst uit de clip

We gaan aan de slag met marsepein. Om marsepein te plakken, net als bij deeg gebruik je meel tegen het plakken, gebruik je bij marsepein gebruik je poedersuiker. Dan ga je het eerst lekker soepel kneden. Marsepein is verkrijgbaar bij taartendecoratiewinkels, sommige warenhuizen hebben het, soms ook op de markt. Maar zorg ervoor, dat het een goede kwaliteit is. De beste marsepein om een taart mee te bekleden staat in de verhouding 1 deel amandelen en 3 delen suiker. Nou, de marsepein is nu mooi soepel. Dan maken we er een kuiltje in. Handschoentjes aan. Dat is wel handig, want de kleurstof die we gaan gebruiken is speciale voedingskleurstof, die kan nog wel in je handen trekken. Deze kleurstof is speciaal op de markt voor gebruik bij taarten. Dus die kan gebruikt worden bij marsepein, bij glazuur, bij rolfondant. Niet alle kleurstof is geschikt voor het kleuren van marsepein. Van een Toko kan beter niet gebruikt worden, want dat is veel te dun, veel te waterig en dit is een stevige gel. We doen er wat kleurstof in. Een klein kneepje. Deze taart ga ik limegroen maken. Flink kneden. Als je voelt dat het weer gaat plakken, poedersuiker op je blad, poedersuiker op de marsepein en lekker kneden. En kneden, dat is duwen en knijpen tegelijk. Wacht, moet ik er weer even een beetje poedersuiker erop doen of niet? Ja, het is wel belangrijk, dat er nu genoeg poedersuiker op zit opdat het niet aan het werkblad blijft plakken. Deze taart heeft een doorsnede van ongeveer 26 centimeter. Voor zo’n doorsnede heb je ongeveer 500 gram marsepein nodig. Kijk, dit is dus waarschijnlijk net even te lang niet omgedraaid. Dan gaan we de marsepein uitrollen. Weer wat suiker op het blad. Oh ja, dit is nu de tweede keer, maar ik verwacht dat het nog wel één keer gebeurt of twee keer misschien. Nou trouwens, nee, nou gaat het wat beter! Marsepein erop. Alvast een beetje platdrukken. Dan draai je ‘m even om. Nog weer wat suiker. Zo weten we in ieder geval: “nu zit er genoeg suiker om het niet te laten plakken aan het blad”.Ik krijg het er wel warm van! Weer wat suiker op de marsepein, draai de marsepein ook om en ook een kwartslag draaien, want zodra je gaat uitrollen, dan krijg je een beetje een ovalen vorm. De bedoeling is, dat hij rond wordt. Het is zo: hoe groter een taart, hoe dikker je de marsepein moet doen, omdat die spanning aan de randen steeds meer wordt. Je voelt ook, dat hij een beetje schuurt aan de onderkant, ik draai hem dus ook nooit om, omdat de kleur er dan aan gaat. Kijk: zie je: want hij plakt dus niet aan de onderkant, omdat hij nu dus aan de rol gaat plakken. Controleer of je marsepein goed loszit. Nou, ik wou zeggen: nou ga ik even kijken of hijnog steeds loszit. Jawel. Ja. Kijk, hé! De marsepein is nu klaar om op de taart te gaan leggen. Wat ik doe is: ik doe mijn handen eronder, ik houd de vingers een beetje wijd, om het marsepein te ondersteunen. Pas op met vingers, nagels, ringen. Marsepein op de taart. Wow. En dan van het midden af aan de bovenkant naar de zijkanten toe strijken. Nou, zoals u ziet zitten er plooien in. Dat komt later nog van pas als we een prinsessentaart maken. Maar vandaag wordt de taart mooi strak afgewerkt. Maak dan een soort kommetje met je handen en strijk over de eerste centimeter: die bovenste eerste centimeter, waarbij je met je andere hand de plooi als het ware een beetje uitrekt, een beetje ondersteunt. En dan helemaal rond. Ik maak ook gebruik van een draaiplateau. Dat is heel handig werken. Dan pak je ‘m gewoon hier zo vast, zo, en dan doe je heel voorzichtig zo met je hand zo ertegenaan. Om het restant marsepein nu weg te werken, snijden we het eraf. Ik gebruik gewoon een klein mesje, houd dat mesje in een hoek van 45 graden. En dit is eigenlijk het meest secure werkje van het maken van een taart. Voilà. Mooi hè? En de taart is met marsepein bekleed.