Apfelstrudel

 

 

 

Ingrediënten apfelstrudel

 
300 gram bloem
1 ei
1 eetlepel zonnebloemolie
100 milliliter lauw water
snufje zout
1 kilogram friszure appels (bijv. Elstar)
100 gram rozijnen, (eventueel in rum geweekt)
100 gram suiker
zakje vanillesuiker
50 gram amandelen
50 gram boter
handje paneermeel

 

Bereidingswijze apfelstrudel

 


1 Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

2 Maak eerst het deeg: Zeef de bloem met zout boven een kom.

3 Maak er een kuiltje in en giet daar ei, olie en water in.

4 Kneed vanuit het midden tot een soepel, elastisch deeg.

5 Laat het deeg 30 minuten afgedekt rusten op een warme plaats (bijvoorbeeld in een pan waarin net water gekookt is).

6 Rooster intussen de amandelen in een droge koekenpan en hak ze grof.

7 Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij in blokjes.

8 Meng in een grote kom met de rumrozijnen, suiker, vanillesuiker en gehakte amandelen.

9 Spreid een theedoek uit op het aanrecht en bestrooi met bloem.

10 Rol het deeg met een deegroller uit tot een grote rechthoek.

11 Trek het met je handen verder uit tot zo dun mogelijk.

12 Snij de dikke randjes eraf. Smelt de boter en kwast het deeg hiermee in. 

13 Strooi de paneermeel erover.

14 Verdeel het appelmengsel over driekwart van het deeg.

15 Vouw de zijkanten over de appelvulling heen zodat die er niet uit kan lopen.

16 Rol dan het deeg op door de theedoek op te tillen: het deeg rolt nu vanzelf op.

17 Hevel de rol over op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de bovenkant met de rest van de gesmolten boter.

18 Bak in 45 minuten tot goudbruin en knapperig.