Appeltaart

 

Recept voor Appeltaart

Benodigdheden:

  • 1 pak Koopmans Appeltaart
  • 175 g roomboter of margarine
  • 1 ei
  • 1 kg (ca. 6 stuks) zachtzure appels (Goudreinet of Elstar)
  • 50 g suiker
  • 75 g rozijnen
  • 2 a 3 tl kaneel

(alles op kamertemperatuur)


Keukengerei Springvorm met doorsnede van 24 cm
Mixer met deeghaken
Bereidingstijd Voorbereiding ca. 40 minuten
Baktijd: ca. 60 minuten
Oventemperatuur Elektrische oven: 180 °C
Heteluchtoven: 165 °C
Gasoven: stand 3-4

Bereidingswijze:

1 Het recept van Koopmans Appeltaart is onlangs gewijzigd. Dit recept is gebaseerd op de vernieuwde receptuur. Je herkent de verpakking met de vernieuwde receptuur aan de paarse tekst: Nu 10% meer inhoud. Heb je nog een verpakking met de oude receptuur? Volg dan de bereidingswijze voor het appeltaartdeeg op de verpakking.

2 Wel de rozijnen in lauwwarm water (circa 15 minuten) en dep ze droog.

3Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor. 

4Vet de springvorm in met boter of gebruik een bakspray (bijv. Dr. Oetker). 

5Roer de boter zacht in een beslagkom en voeg de mix en 2/3 van het losgeklopte ei toe.

6Kneed het geheel met een mixer met deeghaken of met de hand tot een samenhangend deeg.

7Bekleed met 2/3 van het deeg de bodem en de rand van de springvorm.

8Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in blokjes.

9Meng de appelblokjes met de suiker, kaneel en rozijnen.

10Vul de vorm met het appelmengsel en druk dit aan.

11Bestuif het aanrecht met wat bloem. Vorm van het resterende deeg dunne rolletjes en druk deze op het aanrecht iets plat tot reepjes.

12Leg de reepjes kruislings over het appelmengsel.

13Bestrijk de reepjes en de rand van de taart met de rest van het losgeklopte ei.

14Bak de appeltaart in 60-75 minuten gaar en goudbruin.

15Laat de appeltaart circa 1 uur afkoelen voordat je de springvorm verwijdert. Bekijk de appeltaart bakfilm en zie hoe je zelf de lekkerste appeltaart bakt.

Tips

  • Strooi eventueel voordat je het appelmengsel in de vorm doet 3 eetlepels Custard of 3 eetlepels paneermeel of 3 verkruimelde beschuiten over de appeltaartbodem.
  • Bestrijk de appeltaart direct na het bakken met verwarmde abrikozen- of aardbeienjam.
  • Voeg eens 2 eetlepels gember in kleine stukjes, 100 gram gehakte walnoten of 100 gram blokjes gesneden gedroogde abrikozen (mee laten wellen met de rozijnen)  aan de appelstukjes toe.