Abrikozen linzen vlaai

Ingredienten:

Deeg:

Let op: gebruik de helft van de hoeveelheden voor een niet-afgedekte vlaai
  • 350 gram zelfrijzend bakmeel (of gebruik bloem en voeg 1 1/2 theelepel bakpoeder toe)
  • snufje zout
  • 175 gram (basterd)suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 150 gram boter
  • 3 eetlepels melk
  • 1 ei

Vulling:

  • 250 gram gedroogde abrikozen
  • suiker of
  • 500 gram abrikozenjam

Garnering:

  • 1 eetlepel geschaafde amandelen
  • 1 eidooier
  • 1 eetlepel suiker
 

Bereidingswijze:

Deeg maken:

  • Zeef het meel met het zout, de basterdsuiker en de vanillesuiker boven een kom
  • Doe de in kleine stukjes gesneden boter, de melk en het ei erbij en kneed snel met de keukenmachine/mixer met deeghaken tot een soepel deeg
  • Kneed nog even met de hand na en verdeel het deeg in twee gelijke bollen
  • Leg het deeg 1 uur in de koelkast

Abrikozenvulling bereiden:

  • Week de abrikozen 24 uur in lauw water
  • Verwarm ze in het weekwater tot ze zacht zijn
  • Maak met de mixer een puree van de abrikozen met zo min mogelijk water
  • Breng het naar wens op smaak met suiker

Vorm vullen:

  • Beboter een vlaaivorm en bestuif het aanrecht met bloem
  • Rol één deegbol uit tot een ronde lap, groter dan de vlaaivorm en bekleed de bodem en de wanden van de vorm hiermee
  • Rol de rest van het deeg uit en snijd er 1 cm brede repen van
  • Verdeel de abrikozenvulling gelijkmatig over de bodem en leg de deegrepen er overheen in een ruitjespatroon
  • Bestrijk de vlaai met de losgeklopte eidooier en bestrooi hem met suiker en amandelen

Abrikozenlinzenvlaai bakken:

  • Bak de vlaai in het midden van een voorverwarmde oven
  • Ovenstand: Elektrisch 160° - Hetelucht 150° - Gasoven stand 2-3
  • Baktijd: 35 minuten
  • Haal de vlaai voorzichtig uit de vorm en laat hem afkoelen