Tiramisu vlaai
Tiramisu vlaai
benodigdheden;
500 gr Mascarpone
2 el zoetstof
1 pakje gelatinepoeder Imperial
1 dl opgeklopte room
3 eiwitten
Sap van een 1/2 citroen
Koekjes ( Langevingers )
Koude koffie
Cacaopoeder
( vervang de lange vingers door speculaas of petite beurre koekjes, brioche of peperkoek )
Bereiding;
1. Klop de mascarpone los.
2. Los de gelatinepoeder op in een beetje water.
3. Voeg de opgeloste gelatine met citroensap en een beetje room toe aan de mascarpone.
4. Klop de rest van de room op alsook de eiwitten.
5. Spatel de opgeklopte room en opgeklopt eiwit onder het mascarpone mengsel.
6. Plaats koekjes (gedopt in koffie) op de bodem van een schaal schep vervolgens de vulling erover (dit kan je eventueel herhalen).
7. Bestrooi het geheel met cacaopoeder.
Vervang de koffie eventueel door chocoladesaus, vruchtencoulis, likeur, siroop, of zoute karamelcrème.
Tiramisu (ook: tiramisù) is een van oorsprong Italiaans dessert. De naam betekent letterlijk trek mij omhoog, wat zoveel inhoudt als beur mij op of maak mij blij. Tiramisu wordt dan ook vaak aan herstellende zieken gegeven, om ze aan te laten sterken en er weer bovenop te brengen.
Smaak en textuur
De meest karakteristieke elementen van de tiramisusmaak zitten in de combinatie van mascarpone, koffie en alcohol
De tiramisu bestaat uit verschillende lagen. Onderop liggen lange vingers, deze biscuits worden verzadigd met sterke afgekoelde koffie en met alcoholische drank besprenkeld. Als drank wordt van origine marsalawijn gebruikt.
De laag op de biscuits bestaat uit een mengsel van mascarpone en zabaglione. Zabaglione is een custard van eigeel, suiker en drank en wordt ook in diverse andere Italiaanse desserts gebruikt. De lagen kunnen worden afgewisseld, zodat de pudding nog hoger wordt. Het geheel wordt bedekt met gezeefde en uitgestrooide cacaopoeder.
Variaties
Omdat de drank voor een belangrijk deel de smaak bepaalt kan hier naar believen mee geëxperimenteerd worden. Zo behoren bijvoorbeeld ook onderstaande dranken tot de mogelijkheden.
- rum
- cognac
- een zachte, niet rokerige whisky
- amandellikeur zoals Amaretto
- sinaasappellikeur zoals Grand Marnier of Cointreau
- citroenlikeur zoals limoncello
- Tia Maria
Daarnaast zijn vele andere variaties op het originele, hier onder afgebeelde recept. Zo kan men de eieren vervangen door slagroom om het risico van salmonellavergiftiging uit te sluiten. De meeste restaurants gebruiken tegenwoordig gepasteuriseerd eigeel. Ook kan er over de cacao nog een laagje citroen of sinaasappelschaafsel worden gestrooid. Nog een mogelijkheid is om geraspte pure chocola te gebruiken in plaats van cacao. Ook kan men de mascarpone vervangen door magere kwark, zodat het minder vet is.