Home » Boltaart maken

Boltaart maken

Lekker van biscuitdeeg

 

Benieuwd hoe je een boltaart maakt? Wel wat extra werk. Het resultaat is wel een taart waar je trots op kunt zijn!

Letterlijke tekst uit de clip

We beginnen met het maken van de boltaart. Voor het maken van een boltaart heb je nodig: een kommetje. Dit kommetje hoeft niet hittebestendig te zijn, want de cake hebben we namelijk al gebakken. Dit is puur en alleen om de vorm van de taart te verkrijgen. Deze kom bekleden we met een laagje plasticfolie. Leg dit folie netjes tegen de randen zodat het er goed in zit. De boltaart gaan we maken met een biscuitcake. In onze vorige aflevering heeft u kunnen zien hoe we een mooie biscuitcake kunnen bakken. Deze biscuit gaan we snijden in plakken van ongeveer een centimeter dikte. Nu gaan we de boltaart maken. Daar hebben we voor nodig: het kommetje, de folie erin, we gaan een laag biscuitcake erin leggen. Zorg dat de rand gelijk loopt met de rand van het kommetje. Zou je namelijk dat veel hoger maken, straks wordt de taart omgedraaid, dan zou ie omkieperen of in ieder geval niet mooi recht staan. De stukken cake die je gebruikt, laat die ook zo groot mogelijk zijn. Dus ga niet van allemaal heel kleine stukjes die bodem maken, want straks bij de afwerking wordt dat minder mooi. Dit is de bedoeling. We nemen de slagroom, die verstevigd is, en een lekkere klodder room erin, en dan voorzichtig de room naar de buitenkanten toe, van beneden naar boven, van het midden naar boven uitsmeren. Oh, dun. Nou, er kan nog best iets bij. Ziezo, de eerste laag. Dan komen de framboosjes erin. Ik gebruik hier diepvriesframbozen. Zorg dat er 2, 3 centimeter ruimte tussen de frambozen in zit. Zou het teveel zijn, wordt die taart veel te vochtig, dat komt straks door je marsepein. Dat is misschien wel lekker, maar dat is niet mooi. Na de frambozen komt er weer een laagje cake. Houd het ook weer deze rand een beetje aan. Je mag best een beetje aanduwen. En dan weer een laagje slagroom. En dan gaan we er weer de frambozen in doen. Druk die in de room. En als laatste nu een laagje cake. Ik gebruik geen jam bij deze taart, dan zou namelijk de vulling te vochtig worden en dat zou dan daarna door de marsepein naar buiten komen en dat is niet de bedoeling. Wat belangrijk is, is dat de taart afgesloten is met cake. Niet met slagroom, dat is ook weer om te voorkomen, dat ie uiteindelijk te vochtig wordt. Als dit gebeurd is, leggen we er een kartonnetje op, dit is een speciaal taartkartonnetje. Wat er zo speciaal aan is, is dat één laag van het kartonnetje heeft een plastic coating waardoor de room of het eventuele vocht niet door het kartonnetje kan trekken. Nou, het past precies niet. Net niet. Het zal wel weer aan mijn kom liggen. Druk het een beetje aan. Zet het taartje dan weg in de koeling, dan kan ie even rusten en een beetje inklinken. Wat we nu gaan doen is een heel leuk moment: we gaan ‘m omdraaien. En we trekken het kommetje eraf. Het folietje. En voilà! Ohoooh! Jeeeee! Oh, die is mooi! Een prachtig bolletje! Om er nu voor te zorgen, dat de marsepein goed plakt aan dit bolletje, gaan we een laagje slagroom erop doen. Weer de verstevigde slagroom gebruiken. En we smeren met de spatel… Dan gaan we afsmeren, zonder te knoeien hoop ik. Handen onder dit marsepein, vingers uitgestrekt, laten rusten op de polsen, boven de taart houden en laat ‘m er voorzichtig op glijden. En zie hier: een mooi boltaartje!