Home » IJscake met rode bessen

IJscake met rode bessen

Recept voor IJscake met rode bessen

 

Benodigdheden:

Voor de cake:
  • 1 pak Koopmans Fijne Cake
  • 150 g boter of margarine
  • een beetje citroenrasp
  • 4 eieren
  • 50 ml halfvolle melk

Voor de ijsvulling:

  • 1 limoen
  • 450 g rode bessen
  • 1 takje munt of citroenmelisse
  • 250 g poedersuiker
  • 1 liter slagroomijs
  • scheutje aardbeiensaus
  • 125 ml slagroom
  • snufje vanillesuiker
  • snufje fijne tafelsuiker
  •  

 


Keukengerei Plasticfolie
Bereidingstijd Baktijd: 60-70 minuten
Oventemperatuur Elektrische oven: 160°C
Heteluchtoven: 140°C
Gasoven: stand 3

Bereidingswijze:

1Volg de aanwijzingen op de verpakking Mix voor Fijne Cake en voeg ½ bakje Citroenrasp toe. Laat de cake afkoelen.

2Maak de cakevorm schoon en bekleed deze in de lengte en in de breedte met ruim overhangend plasticfolie.

3Snijd met een broodmes de cake voorzichtig horizontaal in 5 lagen van ca. 1 cm dikte. Gebruik voor dit recept alleen de bovenkant, het middenstuk en de bodem.

4Pers de limoen uit. Leg 6-8 bessentakjes apart en bewaar ze in de koelkast. Haal de bessen van de andere takjes, maar was ze niet. Hak de kruidenblaadjes fijn.

5Meng bessen, kruiden en poedersuiker in een steelpan, breng het al roerend op hoog vuur aan de kook en laat het snel (in een bak met ijswater) al roerend helemaal afkoelen.

6Laat het ijs in 30 minuten in de koelkast wat zachter worden.

7Bestrijk de smalste plak cake op het snijvlak met aardbeiensaus en leg deze met het snijvlak naar boven in de vorm.

8Schep het ijs in een beslagkom en klop het met de mixer los.

9Schep het fruit erdoor.

10Schep ongeveer de helft van het ijs in de vorm en strijk het glad.

11Bestrijk de tweede cakeplak aan beide kanten met aardbeiensaus en leg deze op het ijs. Schep de rest van het ijs hierop en strijk het glad.

12Bestrijk het smalste snijvlak van de derde plak cake met aardbeiensaus en leg deze met deze kant naar beneden in de vorm.

13Dek de ijscake af met de overhangende folie en zet de vorm minstens een nacht in de diepvries.

14Klop 1-2 uur voor het serveren de slagroom met 1 zakje vanillesuiker stijf.

15Vouw de plasticfolie open en keer de ijscake op een serveerschaal. Verwijder de folie.

16Bestrijk de ijscake rondom met stijfgeklopte slagroom.

17Zet de ijscake terug in de vriezer.

18Strooi wat fijne tafelsuiker in een kommetje en dip de achtergehouden takjes bessen zo uit de koelkast in de suiker. Door het condensvocht blijft de suiker plakken.

19Neem de ijscake uit de vriezer. Snijd de ijscake voorzichtig in 6-8 plakken van 3-4 cm dikte: houdt een lang scherp mes rechtboven de ijscake en duw, een beetje wiggend, met twee handen, het mes door de ijscake.

20Zet de stukken op gebak of dessertbordjes. Leg op elk een gesuikerd bessentakje.