Home » stapeltaart maken

stapeltaart maken

Geen bruidstaart en toch …stapelen maar

 

Neem wel de tijd om deze speciale taart te maken. Let op alle praktische tips, want deze toren vraagt wel wat extra maatregelen. Uiteindelijk heb je wel iets heel bijzonders!

Letterlijke tekst uit de clip

Vandaag als klapper op de vuurpijl gaan we maken de stapeltaart. En niet zomaar een stapeltaart, het wordt gedecoreerd helemaal in Bollywood sfeer. Lekker kitsch, heel kleurrijk en natuurlijk vreselijk lekker! Bij de stapeltaart gaan we als volgt te werk: we gaan hem zo eerst uit zijn bakvorm halen. Dan worden alle drie de cakes die we nodig hebben worden gesneden. De volgende stap is: we gaan hem vullen. Daarna worden alle drie de cakes weer afzonderlijk van elkaar bekleed met marsepein. Dan gaan we hem stapelen. Het wordt een taart voor zo ongeveer 70, 80 personen, dus bij uitstek geschikt voor huwelijken, maar natuurlijk ook grote feestjes, verjaardagen of gewoon eens in een gekke bui om eens groots voor de dag te komen! Hij gaat drie keer gevuld worden hè? Ja, drie keer. Dus in drieën snijden. Ja. Dus deze zou ik lekker vullen, want die kleinste is het allerhoogst, we proberen hem zo’n beetje… Ja, doe die maar twee keer denk ik. Ja, of zo min mogelijk. Oh, anders wordt hij te hoog. Maar anders moeten we effe meten. Ja, ik wou zeggen: dan doen we eerst effe deze… Is het mogelijk om hem in echt drie keer te snijden, want…? Het worden echt dunne laagjes ja. Heel dun. En we moeten heel voorzichtig zijn. En heel voorzichtig oppakken inderdaad. Deze biscuitcake is al gebakken. Die gaan we los snijden en we kloppen ‘m zo uit de vorm. Voorzichtig omdraaien. Ja, nu is ie mooi los. En zie hier. Wat ik eerst ga doen is hem doorsnijden. Dan heb ik hier een geweldig apparaat: de zogenaamde taartzaag. Dit is een dik taartkarton. Dat is ongeveer een centimeter dikte, bij uitstek geschikt om grote taarten op neer te zetten. Een gestapelde taart moet altijd op een stevige ondergrond. Dan verplaatsen we de hele cake naar het taartplateau, we zetten hem goed in het midden, we drukken hem een beetje aan. Ja, hij moest toch drie keer? Nee, we zouden hem twee keer doen. Oh, maar we hebben nu plek voor drie keer! En nu kan het vullen beginnen. Zelf vind ik kersenconfiture de beste smaak hebben voor dit soort taarten. Waarom? Nou, de buitenkant wordt van zichzelf al erg zoet, marsepein is nu eenmaal zoet, daarom is het wel heel goed voor een beetje frisse smaak om de vulling een beetje fris te maken. Ik ga de slagroom kloppen voor de vulling. Het is toch weer zoete dit keer, maar we hebben toch gemerkt, dat wij eigenlijk allemaal de zoete slagroom lekkerder vinden. De slagroom smeer ik uit over de jam. Doe dat niet te vaak. hem‘m aanraakt, hoe meer lucht je uit die biscuitcake gaat duwen en dat is niet de bedoeling. De slagroom die ik gebruik is verstevigd. En voor zo’n grote taart zoals ik nu ga maken, heb je toch zeker wel twee liter nodig. Nu kunnen we de frambozen erin doen. De frambozen duw ik een beetje in de slagroom. Dit zijn frambozen verkrijgbaar vanuit de diepvries. Zo, nu is de eerste laag vulling klaar. Nu gaan we de tweede laag erop leggen. Laag twee is hetzelfde als de eerste laag, en alle drie de taarten zullen op deze manier gevuld worden. De taart is nu klaar om afgedekt te worden met de laatste laag. Maar zoals u ziet heeft deze een wat bolle bovenkant. Dat gebeurt regelmatig als u wat bakt. Wat we daarom doen is: we draaien ‘m om en leggen ‘m dan op de taart, zodat de bovenkant dan altijd mooi vlak is. Mocht de bolling iets te groot zijn, dan kan er altijd eventueel een stukje van af gesneden worden, maar zeker niet alles. Nu ga ik de zijkant van de taart dicht smeren met de verstevigde slagroom. We duwen de room in de randen. Deze taart heeft een diameter van ongeveer 35 centimeter. Dadelijk komt er nog een laag bovenop met een diameter van ongeveer 26 centimeter en daarna eentje van 16 centimeter. Natuurlijk zijn die maten door uzelf aan te passen. Ik heb gekozen voor de kleur limoengroen voor de bovenste laag en de onderste laag. De marsepein die ik hier gebruik is ongeveer 1200 gram. Genoeg voor het bovenste taartje en de onderste. Om te weten of de afmeting voldoende is voor de grootte van de taart, bedenk: “zo groot is de taart ongeveer, dan heb je nog zo’n stuk nodig voor de randen”, dus dat moet gaan lukken. We hebben een heel handig hulpmiddel om deze lap over de taart te krijgen. Daarvoor gebruik ik een rolstok. Ik kan me voorstellen, dat niet iedereen die in huis heeft. Wat ook prima werkt is bijvoorbeeld een bezemsteel of een stuk PVC-pijp. Die leggen we op de marsepein en rollen daar heel voorzichtig de marsepein omheen. Dit zou nooit gaan met een kleine deegrol, want dan zou ie hier zou ie gaan breken aan de zijkanten. Over de taart. Gaat ie aan die kant goed? Ja, heel goed! En dan halen we ‘m voorzichtig er weer uit. Hij is veel te groot. Ja, super. Veel te groot. Nou ja, beter te groot dan te klein! Overal de zijkanten met… Kijk dan! Oh. En hij ging zo… Hij redt het overal. De marsepein beetje voor beetje van de bovenrand gladstrijken. De plooien met de andere hand helpen om die te verwijderen. Nu alle drie de taarten zijn bekleed, is ie klaar om gestapeld te worden. Om de taart te verstevigen wordt gebruikgemaakt van rietjes. Gewoon limonaderietjes, een beetje stevig. Nu gaan we met een schaartje gaan we die rietjes afknippen. Om nu te voorkomen, dat de taarten van elkaar af zullen schuiven tijdens bijvoorbeeld het vervoer, is het heel belangrijk weer om die middelste taart op de onderste te laten plakken. Daarvoor nemen we gewoon weer een beetje water, een plat kwastje en we smeren ‘m een beetje in het midden. Het hoeft niet veel te zijn, gewoon een beetje water. En wat dus heel belangrijk is, is dat er een kartonnetje onder die taart zit! Want dat kartonnetje zorgt ervoor, dat die taart wordt ondersteund door de rietjes. Zou je geen kartonnetje gebruiken, dan zou de taart alsnog scheef kunnen gaan zakken. Plaats ‘m in het midden. En nu zijn we klaar om de derde laag erop te zetten. We gaan weer met de rietjes erin. Een rietje in het midden en in dit geval zet ik vier rietjes eromheen, dat is voldoende. We knippen de rietjes weer af. Een millimetertje naar onder drukken. Niet vergeten: een beetje water. En de taart is klaar voor de derde laag. Zorg ook, dat de kartonnetjes niet uitsteken, want dat zou dan zichtbaar worden op het eindresultaat van de taart. Druk ‘m wat aan en dit is de basis om dadelijk een geweldig gedecoreerde taart te hebben.