Home » Fondant

Fondant

 

 

Benodigdheden:

  • 455 gram suikerbakkerspoeder (poedersuiker)
  • 1,5 afgestreken theelepel poedergelatine
  • 2 eetlepels water
  • 1,5 eetlepel glucosestroop
  • 2 theelepels glycerine
  • eventueel levensmiddelenkleurstof in druppels of pasta


Bereidingswijze voor Fondant

Gelatinepoeder op een laag vuur in het water oplossen.
Glucose en glycerine toevoegen en goed roeren.
Pan van het vuur halen en beetje bij beetje de poedersuiker toevoegen.
Goed blijven roeren om klontjes te voorkomen.
Als de massa niet meer te roeren is, uit de pan halen en de rest van de poedersuiker er door kneden.
De pasta luchtdicht bewaren.
Voor gebruik kleurpasta erdoor kneden.
Voordat je fondant gaat uitrollen altijd opnieuw doorkneden.

 

Meer info over Fondant:

 

Fondant

Fondant is suikerstroop die met glucose tot wat ze in vaktermen bal' is gekookt (118 C). Na storten op een marmeren plaat wordt de massa met de spatel bewerkt totdat een homogene, dikke en ondoorschijnende massa. Kneed die met de hand verder tot een soepel soort glad en wit deeg'. Dit deeg is luchtdicht verpakt lang houdbaar.
Vooral in de patisserie wordt veel op smaak en kleur gebrachte fondant gebruikt als inhoud van bonbons. Nadat fondant in de een bain-marie pan, aangelengd met een beetje water, koffie, suikerstroop of alcoholische drank al roerend is opgewarmd, kan fondant worden gebruikt voor het omhullen van marsepein, gedroogde vruchtjes of vruchtjes op likeur, kersen op brandewijn, etc.Banketbakkers gebruiken fondant vooral als glazuur. De vloeibaar gemaakte massa wordt op smaak gebracht met chocolade, mokka, framboos, aardbei, citroen of sinaasappel om er bijvoorbeeld zacht gebak, soezen, koekjes enz. mee af te werken.

Fondantglazuur
Doe 2 kg grove kristalsuiker met 8o g glucosestroop en 1,5 dl water in een pan met heel dikke bodem. Breng het geheel op een hoge hittebron aan de kook en schuim regelmatig af. Kook de suikermassa tot `bal' (ca. 118 C). Controleer regelmatig de temperatuur met een suikerthermometer. Haal de pan van de hittebron. Vet een schone (marmeren) plaat in met olie. Stort de suikermassa erop en laat deze tot lauw afkoelen. Trek met een ijzeren spatel de suiker voortdurend naar buiten en weer naar binnen totdat de massa overal blank en egaal van structuur is. Doe de fondant in een kom, dek hem hermetisch af en bewaar hem op een koele plaats. Warm bij het gebruik de fondant op in een kleine pan met een heel klein beetje extra stroop van 30% tot een kooktemperatuur van ca. 101,5 C) en breng op smaak en kleur met bijvoorbeeld (met likeur, mokka, advocaat, chocolade, etc.). Er kan ook een druppel (rode, oranje of groene) kleurstof worden doorgeroerd.

Fondant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedi
Roze koeken zijn bedekt met roze fondant

Fondant is een substantie die in de vorm van een soort deeg vaak gebruikt wordt voor de vulling van bonbons. In glazuurvorm wordt fondant bijvoorbeeld gebruikt om marsepein, gebak, soezen en koeken te versieren.

Fondant wordt gemaakt door suiker en glucose te koken. Er worden vaak andere ingrediƫnten aan toegevoegd voor de smaak en kleur, zoals een alcoholische drank, koffie, citroen, chocolade enzovoort.