Home » Vlaaien maken » Stroopwafel vlaai

Stroopwafel vlaai

 

Ingrediënten voor 12 personen

Ingredienten bodem:


- 225 gram bloem
- 150 gram roomboter
- 120 gram kristalsuiker
- snufje zout

Ingrediënten vulling:


- 200 ml slagroom
- 50 ml volle of halfvolle melk
- 200 ml gecondenseerde melk
- Drie eieren (het liefst vrije uitloop)
- 40 gram boter
- 30 gram suiker
- 2 eetlepels poedersuiker
- Vanille Aroma/ echte vanille
- 25 gram bloem
- 8 stroopwafels plus nog een stroopwafel voor op het einde.

Hulpmiddelen

- Keukenmachine
- Garde
- Weegschaal
- Taartvorm van 25 tot 30 cm.
- Oven

Voorbereiding

Laat de roomboter op kamertemperatuur komen.

Bereidingswijze

Bodem:
Doe alle ingrediënten in een mixer of kneedt het met de hand door elkaar. Laat het vervolgens een half uurtje uitrusten. Ondertussen kan de vulling gemaakt worden. Rol na het maken van de vulling het deeg uit en beleg de bodem van de vlaai/taartvorm royaal met het deeg. Of leg het deeg in de bakvorm en verdeel het gelijkmatig met je handen.

Vulling:
Verwarm de oven op 170 graden.

Doe vervolgens de stroopwafels in de keukenmachine en hak net zo lang totdat de stroopwafels in kleine stukjes zijn gehakt. Het geeft niet als er nog wat grotere stukken bij zitten. Doe de stroopwafel kruimels in een bakje en laat ze staan voor later.

Het beste is om voor dit recept gecondenseerde melk te gebruiken. Het kan zijn dat u er niet aan kunt komen volg dan wat tussen haakjes staat om een soort eigen gecondenseerde melk te maken:
(Doe 100 milliliter melk in een pannetje en verwarm het zachtjes. Doe bij de melk 100 gram suiker. Roer totdat de suiker opgelost is in de melk. Laat het mengsel daarna afkoelen.)

Doe de slagroom, een ei, de gecondenseerde melk, een eetlepel vanille aroma en de andere 50 milliliter melk in de keukenmachine. Zet hem even aan zodat alles door elkaar mixt. Voeg vervolgens de boter, de stroopwafelkruimels, de bloem, de suiker en de poedersuiker bij het mengsel en roer het door elkaar. Het mengsel moet een beetje pappig zijn. Mocht het nog erg nat zijn voeg dan nog wat extra bloem toe.

Klop ondertussen het eiwit van twee eieren stijf. Spatel vervolgens het eiwit door het beslag totdat het opgelost is.

Giet daarna het mengsel in de taartbodem en zet de vlaai in de oven. Laat het ongeveer 40 minuten in de oven staan totdat de bovenkant mooi donkerbruin is. Haal de vlaai uit de oven en laat het afkoelen.

De vlaai is lauw of koud het lekkerst dus laat de vlaai minimaal een uur afkoelen, ookal is de verleiding nog zo groot.

Eet smakelijk!

Serveertips

Giet wat (karamel)stroop over de vlaai heen en verkruimel vervolgens een stroopwafel over de vlaai. Strooi daarna een beetje poedersuiker over de vlaai heen en klaar ben je.

Maak een Gratis Website met JouwWeb