Ingredienten:
Deeg:
Let op: gebruik de helft van de hoeveelheden voor een niet-afgedekte vlaai
- 350 gram zelfrijzend bakmeel (of gebruik bloem en voeg 1 1/2 theelepel bakpoeder toe)
- snufje zout
- 175 gram (basterd)suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 150 gram boter
- 3 eetlepels melk
- 1 ei
Vulling:
- 250 gram gedroogde abrikozen
- suiker of
- 500 gram abrikozenjam
Garnering:
- 1 eetlepel geschaafde amandelen
- 1 eidooier
- 1 eetlepel suiker
|
|
|
Bereidingswijze:
Deeg maken:
- Zeef het meel met het zout, de basterdsuiker en de vanillesuiker boven een kom
- Doe de in kleine stukjes gesneden boter, de melk en het ei erbij en kneed snel met de keukenmachine/mixer met deeghaken tot een soepel deeg
- Kneed nog even met de hand na en verdeel het deeg in twee gelijke bollen
- Leg het deeg 1 uur in de koelkast
Abrikozenvulling bereiden:
- Week de abrikozen 24 uur in lauw water
- Verwarm ze in het weekwater tot ze zacht zijn
- Maak met de mixer een puree van de abrikozen met zo min mogelijk water
- Breng het naar wens op smaak met suiker
Vorm vullen:
- Beboter een vlaaivorm en bestuif het aanrecht met bloem
- Rol één deegbol uit tot een ronde lap, groter dan de vlaaivorm en bekleed de bodem en de wanden van de vorm hiermee
- Rol de rest van het deeg uit en snijd er 1 cm brede repen van
- Verdeel de abrikozenvulling gelijkmatig over de bodem en leg de deegrepen er overheen in een ruitjespatroon
- Bestrijk de vlaai met de losgeklopte eidooier en bestrooi hem met suiker en amandelen
Abrikozenlinzenvlaai bakken:
- Bak de vlaai in het midden van een voorverwarmde oven
-
Ovenstand: Elektrisch 160° - Hetelucht 150° - Gasoven stand 2-3
-
Baktijd: 35 minuten
- Haal de vlaai voorzichtig uit de vorm en laat hem afkoelen
|
|