Home » Brood Haas of Eend

Brood Haas of Eend

 

Broodhaas of eend

 

Bereidingstijd: 30-60 minuten 

Ingrediënten:

7 eieren (6 eieren om te koken en 1 ei om het deeg mee te bestrijken)

zout of azijn

1 pak witbroodmix

3dl lauwwarm water

25g boter

1 eetlepel suiker

12 krenten of rozijnen

boter om de bakplaat in te vetten. 

  

Voorbereiding:

Kook 6 eieren 8 minuten in water met een schepje zout of een scheutje azijn zodat de eieren niet barsten tijdens het koken. Leg de gekookte eieren daarna in koud water. Kneed van de broodmix met 3dl lauwwarm water en de boter en de suiker een soepel deeg. Dit kan met een mixer met kneedhaken of met een koele hand. Verdeel het deeg in 6 stukken. Vorm van elk stuk deeg een paashaas en 2 extra lange voorpoten of eenden met iets bollere buikjes. Druk als ogen 2 krenten of rozijnen in het deeg. Leg een gekookt ei op de buik van de haas. Druk het iets vast en sla de voorpoten eromheen. Leg de eieren bij de eenden op de bolle buikjes en druk ze iets vast. Leg de beesten op een ingevette bakplaat of een bakplaat die bekleed is met bakpapier. Dek ze af met een lichtvochtige theedoek en laat ze 15 minuten rijzen op kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 200ºC.

 

Bereidingswijze: 

 

Klop het ongekookte ei met een vork los in een kommetje. Bestrijk de hazen of de eenden met een kwast met het eigeel en strooi er hier en daar wat amandelen of hagelslag op. Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak de broodfiguren in ca. 20 minuten goudbruin en gaar. Zet de oven uit en laat ze er nog 5 minuten in staan. Pak ze daarna met ovenwanten(want de plaat is nog heet) uit de oven en laat ze verder afkoelen. 

Serveertips:  Je kunt van dit deeg ook een paasbrood maken. Verdeel het deeg daarvoor in 3 gelijke porties. Rol ieder deel uit tot een ongeveer 2-3 cm dikke worst. Vlecht deze deegworsten en sla de uiteinden onder het brood zodat er mooie ronde uiteinde van het brood onstaan. Laat het brood daarna 20 minuten rijzen voordat het gebakken wordt. Bestrooi het brood met losgeklopt ei, strooi er amandelen over en bak het 20-25 minuten in de oven die op 200ºC is voorverwarmd. Het brood is gaar als het hol klinkt als je er met een lepel op tikt. Serveer het met een gele strik. 

Maak een Gratis Website met JouwWeb