Home » Limburgse kruimel vlaai

Limburgse kruimel vlaai

 

Ingrediƫnten voor 8 personen

Pudding:

 


150 gram boter,
200 gram bloem,
150 gram suiker.

Hulpmiddelen

Kruimeldeeg;

Bereiding:


Snijd de boter met de bloem en de suiker in een diepe kom klein. Kneed daarna met een koude hand dit deeg fijn tot het vrij los aan elkaar hangt.

Doe de pudding op de vlaaibodem en dan de kruimels er overheen. Bak de vlaai in een oven van 200?C graden in 20 minuten.

 

Voorbereiding

250 gram bloem,
15 gram gist,
20 gram boter,
20 gram suiker,
ca. 1 dl melk,
zout.

Bereiding:

 

 

Bereidingswijze

Maak met een klein gedeelte van de melk de custard en breng de rest van de melk aan de kook. Giet de custard al roerende in de kokende melk en laat dit dan nog even doorkoken. Laat de pudding al roerende afkoelen. Maak een gistdeeg volgens het basisrecept.

De gist met een klein gedeelte van de melk aanmaken, de melk moet wel lauw zijn. Van de bloem, boter, suiker, aangemaakte gist en lauwe melk een deeg kneden. Het deeg goed doorkneden en met een doek afgedekt op een warme plaats laten rijzen. Wanneer het goed gerezen is, het deeg opnieuw doorkneden. De tafel en deegrol met bloem bestuiven en het deeg uitrollen, dat er een ronde plak ontstaat; dit kan men alleen bereiken door de deegrol steeds in een andere richting te bewegen. De plak deeg moet iets groter zijn dan de vorm, zodat ook de opstaande rand gevormd kan worden. Vet dan de vlaaivorm in en doe het deeg erin over. Druk met de handen langs de zijkanten zodat de rand goed aangedrukt zit. Vorm de opstaande rand en leg het overgebleven deeg over de rand heen. Rol dan met de deegrol over de rand zodat de restjes deeg er vanaf vallen. Laat de vlaaibodem opnieuw op een warme plaats rijzen, tot u duidelijk ziet dat het deeg gezwollen is. Prik de bodem dan hier en daar met een vork in.
4 dl melk,
36 gram custard,
40 gram suiker.

kruimeldeeg: