Home » Rijsten slagroom vlaai

Rijsten slagroom vlaai

 
 
 
Rijstevlaai (oftewel rijstenvlaai) is een vlaai die erg lekker is. De moeilijkheid van het maken van rijstevlaai is het rijstmengsel de juiste dikte te geven. Is het mengsel te slap, dan loopt het uitelkaar zodra je de vlaai aansnijdt. Kook je de rijst niet lang genoeg, dan proef je de harde rijstkorrels nog. Maar het is echt de moeite waard om te proberen. Je hebt maar erg weinig ingrediënten nodig om een heerlijke vlaai te maken. Veel succes!
 
Ingrediënten:
 
250 gram bloem
15 gram verse gist
1 dl lauwe melk
25 gram boter, kamertemperatuur
30 gram suiker
1 klein ei
beetje zout
extra bloem
 
Vulling:
 
1 liter volle melk
100 gram gebroken rijst
160 gram suiker
10 gram bloem
3 eieren
 
Vlaaivorm van 28cm doorsnede
Liefst met losse bodem. (hierdoor kan je de vlaai makkelijk uit de vorm halen). Wij gebruiken een quichevorm met losse bodem, ook mogelijk.
 
 
 
Baktijd:
 
Bak de vlaai gedurende ca. 25 minuten in de oven op een temperatuur van 220C .
 
 
 

 

het (na)kneden van het deeg voordat de vorm ermee bekleed wordt
 
 
 
 
het overtollig deeg wordt met de deegroller verwijderd
 
 
 

 

de rijstepap, een dikke brij, klaar om te vullen       
 
 
Werkwijze:
 
Je begint met het maken van de vlaai door de rijst te gaan koken. Dat gebeurt als volgt. Breng de melk aan de kook in een pan met een dikke bodem. Zodra de melk kookt draai je het vuur laag. Daarna de rijst en de suiker bij de melk voegen. Deksel op de pan doen en ongeveer een uur laten koken op een klein vuur. Regelmatig roeren om aanbranden van het mengsel te voorkomen. Zodra de rijst gaar is moet je de dikte van de pap controleren. Het moet een flinke brij geworden zijn. Als er echter nog ongebonden melk in het mengsel aanwezig is dan dien je dit alsnog te binden. Dat doe je door een beetje koude melk en de 10 gram bloem te vermengen tot een papje en dit bij het mengsel te voegen waardoor de pap goed gebonden wordt. Giet het rijst/melkmengsel over in een plastic kom en laat het gedeeltelijk afkoelen.
 
 
De bereiding van het deeg:
 
(Dit kun je het beste doen terwijl het rijst/melk mengsel staat te garen): Doe de bloem in een grote kom. Strooi het zout langs de rand van de bloem. Maak een kuiltje in het midden van de bloem. Verkruimel de gist en doe deze in het kuiltje. Voeg ook de suiker en ca. 5 eetlepels lauwe melk in het kuiltje van de bloem. Niet mengen, maar zet de kom, afgedekt met een theedoek ca. 10 tot 15 min. weg op een warme plaats (liefst > 30C ). De gist gaat werken, er ontstaan bellen in de gist. Hierna het ei en de kleingesneden boter bij het mengsel voegen. Het geheel kneden, met de mixer met deeghaak (10 min.) of met de hand (ca 20 min.). Als je kneed met behulp van een mixer moet je het deeg wel even met de hand nakneden en tot een bol vormen. Doe de deegbol in een met bloem bestoven kom en zet deze wederom op die warme plaats om te rijzen (ca. 1 uur).
 
Inmiddels is het tijd om de vlaaivorm in te vetten met boter. Neem het deeg en kneed het nog even door en rol de deelbol met een deegroller tot een platte ronde schijf (ca. 1 cm dik). Deze ronde lap moet passen in de vlaaivorm. De ronde deeglap leg je in de vlaaivorm, zonder te trekken aan het deeg. Het deeg moet tegen de randen van de vlaaivorm opstaan. Met de deegroller rol je over de vlaaivorm waardoor de overtollige lap deeg die er nog overheen hangt wordt afgesneden. Met een vork prik je de hele bodem en de zijkanten van de deeg in (voldoende prikken, hierdoor voorkom je dat er luchtbellen onder het deeg ontstaan). De vlaaibodem afdekken met een theedoek en wegzetten om te laten rijzen totdat het deeg dik en gezwollen is (ca. half uur).
 
 
De vlaaivulling toevoegen is een karweitje dat enige aandacht vraagt.
 
Neem drie eieren en splits deze in eidooier en eiwit. Klop de eidooiers schuimig. Lepel dit mengsel door de afgekoelde rijstepap. Het eiwit van de drie eieren met de mixer tot een stevig schuim kloppen.  De helft!! van dit eiwitschuim door de rijstepap scheppen. Neem nu de vlaaibodem erbij en vul deze tot de helft!! met deze vulling. Lepel de resterende helft van het eiwitschuim door de overgebleven rijstepap. Dit mengsel als tweede laag verdelen over de vlaai in wording. Het mengsel met een lepel glad strijken. Bak de vlaai gedurende ca. 25 minuten in de oven op een temperatuur van 220C .  (Is afhankelijk van de oven die je gebruikt, normaal, hetelucht etc.) De vlaai moet goudbruin zijn en het deeg moet loslaten van de bakvorm.
 
Haal de vlaai uit de oven en verwijder de bakvorm.  Laat de vlaai afkoelen op een rooster. Slagroom kloppen (met suiker naar smaak)  en dit over de vlaai verdelen, chocoladevlokken eroverheen strooien en….. smullen maar.